بررسي تأثير آموزش روش گام به گام حل مسأله رياضي جورج پوليا در نگرش نسبت به درس رياضي و پيشرفت تحصيلي
بررسي تأثير آموزش روش گام به گام حل مسأله رياضي جورج پوليا در نگرش نسبت به درس رياضي و پيشرفت تحصيلي در آن
فصل اول طرح تحقيق
مقدمه:
بيان مسأله:
عليرغم اختلاف نظرهايي كه در تعريف نگرش بين روانشناسان مختلف وجود دارد، روي هم رفته تعريف سه عنصري نگرش تعريفي است كه بيشتر روانشناسان روي آن اتفاق نظر دارند. عنصر شناختي شامل اعتقادات و باورهاي شخصي درباره يك شيء يا يك انديشه است، عنصر احساسي يا عاطفي آن است كه معمولا نوعي احساس عاطفي با باورهاي ما پيوند دارد و تمايل به عمل، به آمادگي براي پاسخگويي به شيوهاي خاص اطلاق ميشود (كريمي، 1380)
علاقه به درس، دقت، كوشش و پشتكار ياد گيرنده را افزايش ميدهد و در نتيجه بر يادگيري تأثير مثبت دارد بنابراين كوشش در بالا بردن سطح علاقه يادگيرنده يكي از تدابير مهم آموزشي معلم به حساب ميآيد و بهترين راه جلوگيري از بيميلي و بيعلاقگي در يادگيرنده و افزايش سطح علاقه و نگرش مثبت او نسبت به يادگيري و فعاليتهاي آموزشگاه و فراهم آوردن امكانات كسب توفيق است. (سيف، 1380). در تمام طول تاريخ آموزش و پرورش حل مسأله يكي از هدفهاي مهم آموزشي معلمان به شمار ميآمده است. از بركت پيشرفتهاي روانشناسي علمي معاصر روز به روز بر اهميت اين موضوع افزوده شده است، روانشناسان و نظريهپردازان مختلف بر نقش يادگيرنده در ضمن فعاليتهاي مختلف يادگيري بويژه فعاليت حل مسأله در كشف و ساخت دانش تأكيد فراوان داشتهاند. جان ديويي ، جروم برونر ، ژان پياژه ، لئو ويگوتسكي از جمله كساني هستند كه بر نقش فعاليت يادگيرنده در جريان حل مسأله بر دانش اندوزي تأكيد داشتهاند و نظريه سازندگي يا ساختنگرايي يادگيري از ثمرات افكار اين انديشمندان است. بنا به گفته كيلپاتريك (1918 به نقل از آندرز ، 1998) يادگيري در آموزشگاه بايد هدفمند باشد نه انتزاعي و يادگيري هدفمند از راه واداشتن دانشآموزان به انجام پروژههاي مورد علاقه و انتخاب خودشان بهتر امكانپذير است (سيف، 1380)
در جامعه ما افراد زيادي در حال تحصيل در مقاطع مختلف آموزش و پرورش هستند و علاوه بر آن نگرش سنتي و احتمالا منفي نسبت به يادگيري و كاربرد رياضي وجود دارد. اين مشكل بخصوص در مورد درس رياضي پررنگتر و جديتر مينمايد. روش راهبردهاي حل مسأله روشي است كه با مشخص كردن مراحل و اصولي كه در پي خواهند آمد ميتواند كمك شاياني در جهت رفع اين معضل نمايد. تحقيق حاضر به دنبال مشخص كردن تأثير آموزش روش راهبردهاي حل مسأله در تغيير نگرش و پيشرفت تحصيلي در درس رياضي ميباشد.
ضرورت تحقيق:
اهداف تحقيق
عموما به اهميت رياضي واقفيم و ميدانيم داشتن پايهاي مناسب در درس رياضي تا چه حد به پيشرفت دانشآموزان و دانشجويان در ساير دروس كمك ميكند، اما اغلب دانشآموزان نميدانند كه درس رياضي را چگونه بايد آموخت (رياضي سال دوم راهنمايي، 1377، ص 4)
با توجه به مطلب فوق هدف عمده پژوهش حاضر بررسي تأثير آموزش روش گام به گام حل مسأله رياضي جورج پوليا در نگرش نسبت به درس رياضي و پيشرفت تحصيلي در آن ميباشد كه اين راهبردهاي حل مسأله در قالب طرح چهار مرحلهاي جورج پوليا ارائه ميگردد.
همچنانكه از مقايسه يافتههاي پژوهشهاي گذشته و نظريات پيرامون حل مسأله با طرح جورج پوليا برميآيد اين طرح قسمتهاي بسياري از مولفههاي كليدي اثرگذار مانند: خلاصه كردن صورت مسأله، ترسيم شكل، نظارت و تصحيح اشتباهات را شامل ميشود و لذا انتظار ميرود آموزش آن در كلاس و درس رياضي ثمربخش باشد.
بصورت شاخص اين پژوهش دو هدف زير را دنبال ميكند:
تعيين تأثير آموزش روش راهبردهاي حل مسأله در پيشرفت درس رياضي و همچنين بهبود نگرش نسبت به درس رياضي در دانشآموزان دوم راهنمايي علاوه بر اهداف نظري فوق، در بعد اهداف عملي اين پژوهش به دنبال ارائه يك روش سودمند و كاربردي آموزش راهبردهاي حل مسأله به دانشآموزان ميباشد تا هم به بهبود نگرش دانشآموزان و پيشرفت تحصيليشان در رياضيات كمك كند و هم مورد استفاده مدرسين محترم درس رياضي قرار گرفته و يا به عنوان روش كارآمد در طراحي و تأليف كتب درسي سهمي از آموزش را به تعليم راهبردهاي حل مسأله اختصاص دهد.
فرضيههاي پژوهش
فرضيه تحقيقي بياني است كه به توصيف رابطه بين متغيرها پرداخته و انتظارات پژوهشگر را درباره رابطه بين متغيرها نشان ميدهد و به همين دليل يك راهحل پيشنهادي است. ميدانيم كه چنانچه پژوهشگر دلايل مشخصي براي پيشبيني رابطه معنيدار بين متغيرها داشته باشد از فرضيه جهتدار كه در آن جهت ارتباط يا جهت تأثير متغير مستقل بر متغير وابسته مشخص و معين است، استفاده ميكند (دلاور، 1380). با گذري بر ادبيات فرضيه تحقيقي و پژوهشي و با توجه به تحقيقات و مطالعات گذشته پژوهشگر از فرضيه جهتدار در اين پژوهش استفاده مينمايد:
دو فرضيه مطرح شده در اين پژوهش عبارتند از:
1- آموزش راهبردهاي حل مسأله، پيشرفت در رياضيات را افزايش ميدهد.
2- آموزش راهبردهاي حل مسأله، نگرش نسبت به درس رياضيات را بهبود ميبخشد.
تعريف اصطلاحات و متغيرها
تعريف نظري راهبردهاي حل مسأله
تعريف عملياتي راهبردهاي حل مسأله:
متغيرهاي تحقيق
متغير مستقل
متغير وابسته:
متغيرهاي كنترل
تعريف عملياتي آموزش راهبردهاي حل مسئله (متغير مستقل)
تعريف نظري نگرش (متغير وابسته اول)
تعريف نظري پيشرفت تحصيلي رياضي (متغير وابسته دوم)
تعريف عملياتي نگرش نسبت به رياضي (متغير وابسته اول)
فصل دوم
پيشينه و زمينه هاي نظري پژوهش
فصل سوم
روش تحقيق
فصل چهارم
تحليل نتايج و بيان توصيفي يافتهها
فصل پنجم
بحث و نتيجهگيري
نتايج پژوهش
پيشنهادات به پژوهشگران
فهرست منابع فارسي
فهرست منابع لاتين
منابع و مأخذ
فهرست منابع فارسي
پس از پرداخت محصول محصول هم قابل دانلود می باشد و هم لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می گردد
ایمیل را بدون www وارد کنید و در صورت نداشتن ایمیل، این قسمت را خالی رها کنید
درصورت داشتن هرگونه سوال و مشکل در پروسه خرید می تواید با پشتیبانی تماس بگیرید